Fakultet scenskih i primenjenih umetnosti

Novi koncept obrazovanja

Novi koncept umetničkog obrazovanja na ALUM-u

Svedoci smo toga da se u 21. veku svet menja velikom brzinom i zahteva promene svakog pojedinca. Mnogi teoretičari se slažu da je umetnost jedina ljudska delatnost koja može korigovati takav svet i učiniti ga boljim, smislenijim i samokritičnim. Zbog toga su nam umetnici danas verovatno potrebniji više nego ikada.

Obrazovanje budućih umetnika samim tim postaje jedna od tema sa ključnim značajem za savremeno društvo. Akademija lepih umetnosti i multimedija pristupa joj odgovorno i svesna veličine zadatka. Iz te odgovornosti proistekao je i novi koncept umetničkog obrazovanja, jedinstven na ovim prostorima.

Obrazovanje i kreativnost: jedina alternativa i korekcija današnjem društvu

Posredstvom obrazovanja na pravoj akademiji, umetnici stiču sve što im je potrebno kako bi bili nosioci duhovnih promena civilizacije. Oni su slobodni da izaberu svoj put u skladu sa svojim idealima, interesovanjima i senzibilitetom. Akademija lepih umetnosti i multimedija je tu da im to omogući.

Uz to, zadatak ALUM-a je da podstakne i podrži studente onda kada dođe do nesigurnosti, prelomnih momenata u njihovom umetničkom razvoju i kreativnih kriza.

Osim što informiše, ALUM je tu da inspiriše, ukaže na nove mogućnosti i pomogne studentu da u svakom problemu vidi izazov i rađanje novih potencijala.

Naši ciljevi su:

 • Doprineti stvaranju značajnih umetničkih dela
 • Obezbediti najviši standard obrazovanja za studente koji žele da postanu profesionalni umetnici
 • Obezbediti široj zajednici prilike za stvaralaštvo
 • Podstaći dijalog o praksi i principima visokog obrazovanja u sferi umetnosti

Svaki student stvara u skladu sa svojom umetničkom ličnošću, imaginacijom i planovima

Veoma je lako iz najbolje namere sputati slobodan duh mladih ljudi koji prave svoje prve korake u svet umetnosti. Akademija lepih umetnosti i multimedija razvila je metode kojima sprečava svaki vid ograničavanja studenata.

To se postiže multidisciplinarnošću i podsticanjem studenata da istražuju različite forme izražavanja. Ovakav pristup ne samo da im omogućava da pronađu svoja prava interesovanja već im daje široka i sveobuhvatna znanja i priprema ih za stvaran svet.

Fokus je na stvaralačkom procesu i svemu što on donosi, a odabir medija proširen je i na digitalni svet, što otvara novo poglavlje.

Takođe, postoji svest o tome da je umetnost profesija koju je nemoguće odvojiti od emocije. Zato se studenti pripremaju za sve profesionalne i emotivne izazove koji ih čekaju. Stvara se neophodan balans između samokritičnosti i samopouzdanja – učimo ih da budu ponosni na svoje delo, ali i da nastave da rade na svom kontinuiranom razvoju.

Principi novog koncepta umetničkog obrazovanja:

 • Razvoj stvaralačkih veština, kako tradicionalnih tako i savremenih, zarad postizanja slobode izražavanja.
 • Preko 24 sata nedeljno predavanja profesora različitih disciplina koji ne dozvoljavaju da se izgubi autentičan izraz pojedinca.
 • Nezavisnost i usredsređenost na studente.
 • Obučavanje studenata za razvoj snažnog kreativnog procesa koji im omogućava da budu verni sopstvenoj stvaralačkoj viziji.
 • Razumevanje umetničkog tržišta i sveta profesionalnog bavljenja umetnošću.
 • Iskustva i saznanja o profesionalnom životu iz prve ruke.
 • Sveobuhvatan program profesionalnog razvoja koji se provlači kroz celo školovanje.
 • Ograničen broj studenata kako bi svaki od njih dobio punu pažnju.